Folia BOPP – zastosowanie, właściwości

Wykorzystanie różnorodnych rodzajów tworzyw sztucznych jest niezbędne w wielu gałęziach przemysłu. Niezależnie od rodzaju produkowanego towaru jego sprzedaż nierozerwalnie wiąże się z koniecznością zapewnienia mu odpowiedniego sposobu pakowania. Właśnie w tym celu najczęściej wykorzystuje się praktyczną Folię BOPP. Co to takiego? Tego typu materiał to nic innego, jak polipropylenowa folia bezpośrednio przeznaczona właśnie do pakowania różnorodnych produktów. W zależności od charakteru danego opakowania może być użyta w swojej podstawowej wersji lub też zostać poddana dodatkowemu zadrukowaniu, jeśli istnieje potrzeba umieszczenia na opakowaniu logo producenta czy zamieszczenia określonych informacji o produkcie czy też stosownych grafik.
Folia Bopp od ergis.eu

Folia BOPP - Zastosowanie

Dzięki swoim właściwościom folia BOPP znajduje wyjątkowo szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Tego typu materiał może być w zasadzie zastosowany wszędzie tam, gdzie istnieje konieczność opakowania produktu. To właśnie rodzaj pakowanego towaru decyduje bezpośrednio o wyborze odpowiedniego wariantu. Jednym z najczęstszych zastosowań folii BOPP jest jej wykorzystanie do pakowania warzyw i owoców – w takiej formie zazwyczaj pozostaje ona niezmieniona, możliwe jest naklejenie na niej dodatkowych etykiet. Folia BOPP zastosowanie znajduje nie tylko przy bezpośrednim pakowaniu produktów, ale także podczas zabezpieczania pudełek. To przydatna opcja, szczególnie jeśli chodzi o produkty spożywcze, takie jak kawa czy herbata, ale także wyroby drogeryjne, np. kosmetyki.
Sprawdź producenta folii – Ergis.eu

Właściwości Folii BOPP 

Właściwości folii BOPP mogą się różnić w zależności od danego jej typu. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej wytrzymałość oraz doskonałą prezencję, podkreślającą wszystkie najważniejsze atuty samego produktu czy też jego podstawowego opakowania. Folia transparentna charakteryzuje się dużą odpornością na tłuszcze oraz rozpuszczalniki, a także kwasy. Jest to więc idealna składowa laminatów do pakowania. Nieco inaczej przedstawiają się właściwości folii perlisto-białych, które świetnie nadają się do pakowania wyrobów spożywczych, takich jak lody, a w szczególności cukierniczych. Folie metalizowane są idealne do pakowania przekąsek (np. chipsów), natomiast te kwiatowe dzięki warstwie połyskującej świetnie sprawdzają się do pakowania świeżych roślin.